Gaz doskonały
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 07 cze 2022, 16:31
- Podziękowania: 2 razy
Gaz doskonały
Gaz doskonaly poddany przemianie izotermicznej w ktorej cisnienie zmalalo \(n=1,5\) krotnie..jak zmienila sie objetosc gazu..??
Ostatnio zmieniony 07 cze 2022, 19:20 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu
Powód: Poprawa tematu
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: Gaz doskonały
Z Równania Clapeyrona mamy chyba
\(\begin{cases}{p\over1,5}V_1=nRT\\pV=nRT\end{cases}\So V_1=1,5V\)
Pozdrawiam
\(\begin{cases}{p\over1,5}V_1=nRT\\pV=nRT\end{cases}\So V_1=1,5V\)
Pozdrawiam
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Gaz doskonały
Wystarczy prawo Boyle'a-Mariotte'a: pV = constans
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl