Wyznacz parametr k
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 302 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Wyznacz parametr k
Wyznacz wszystkie wartości parametru \(k\), gdzie k \(\in \rr \), dla których równanie \( (\sin x - \cos x)(\sin x + 0,5k) = 0 \) ma w przedziale \( \langle0, \frac{3 \pi }{2}\rangle \) cztery różne rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2022, 21:35 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu \sin \cos \langle \rangle
Powód: Poprawa kodu \sin \cos \langle \rangle
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: Wyznacz parametr k
Równanie \(\sin x=\cos x\) w danym przedziale ma dwa rozwiązania: \({\pi\over4}\) i \({3\pi\over4}\).
Równanie \(\sin x=-0,5k\) musi mieć zatem dwa rozwiązania, różne od powyższych!
Obrazek (uruchom suwak!)
Czyli
\(0\le -0,5k<1\wedge -0,5k\ne {\sqrt2\over2}\)
skąd szybka odpowiedź
Pozdrawiam
Równanie \(\sin x=-0,5k\) musi mieć zatem dwa rozwiązania, różne od powyższych!
Obrazek (uruchom suwak!)
Czyli
\(0\le -0,5k<1\wedge -0,5k\ne {\sqrt2\over2}\)
skąd szybka odpowiedź
Pozdrawiam