Twierdzenie Stokesa

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jen226
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 05 lut 2021, 17:57
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Twierdzenie Stokesa

Post autor: jen226 »

Witam.
Bardzo prosiłabym o pomoc w tym zadaniu.
Oblicz całkę krzywoliniową \(\int_{K}(x^2+yz)dx+(y^2+xz)dy+(z^2-xy)dz\), gdzie \(K\) jest krzywą zamkniętą, zorientowaną dodatnio, składającą się z łuku \(AB\) określonego równaniami parametrycznymi \(x=a \cdot \cos (t)\), \(y=a \cdot \sin (t)\), \(z=\frac{1}{2\pi}t\) i odcinak \(BA\), \(A=(a,0,0)\) \(B=(a,0,1)\).
Po zastosowaniu twierdzenia Stokesa otrzymuję taką całkę \(\iint_{S}(-2x)dydz+(2y)dxdz+0dxdy\), gdzie \(S=\left\{ (x,y) \in \rr^2: x^2+y^2=a^2\right\} \).

Głównie chodzi mi o to jak należy w takim przypadku obliczyć wektor normalny.
Z góry dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ