Zadanie - fizyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

Zadanie - fizyka

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Mam takie zadanie. Ale tym razem nie proszę o rozwiązanie(bo było rozwiązane na zajęciach, tylko niektóre kwestie nadal dla mnie są mocno nie jasne) tylko o wytłumaczenie pewnych rzeczy. Treść zadania jest następująca
Rurka w kształcie litery U, przedstawiona na rysunku, zawiera dwie ciecze w równowadze statycznej. W prawym ramieniu rurki znajduje się woda o gęstości ρW=998 kg/m3, a w lewym olej o nieznanej gęstości ρX. Pomiar wykazał, że l=135 mm, a d=12,3 mm. Ile wynosi gęstość oleju?
, a tutaj obrazek:
rura.png
rura.png (12.24 KiB) Przejrzano 987 razy
. Mam pewne zapiski, których nie do końca rozumiem. Mianowicie co w tym zadaniu oznaczają te zapisy:
\[
P_l = P_o + \rho_x \cdot g \cdot \left( l + d\right)
\\
P_p = P_o + \rho_w \cdot g \cdot l
\]

Bo wiem że
\[\rho_x\]- nieznana gęstość oleju
\[\rho_w \]- gęstość wody, a co w tym wypadku oznacza \[P_l\] i \[P_p\] oraz \[P_o\] i dlaczego to jest akurat zapisane tak, a nie inaczej. Będę wdzięczny za wyjaśnienia
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie - fizyka

Post autor: korki_fizyka »

Nietrudno się chyba domyśleć, że są to ciśnienia na poziomie równym wysokości powierzchni styku niemieszajacych się cieczy odpowiednio:
\(P_l\) - w lewym i \(P_p\) w prawym ramieniu U-rurki oraz \(P_o\) - normalne ciśnienie atmosferyczne.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ