Punkty

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Punkty

Post autor: avleyi »

Dla jakiego \(m\) odległość między punktami \(A(1-m, 2), B(3, m+1) \) jest najmniejsza?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Punkty

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 30 maja 2022, 17:30 Dla jakiego \(m\) odległość między punktami \(A(1-m, 2), B(3, m+1) \) jest najmniejsza?
\(|AB|=\sqrt{(3-1+m)^2+(m+1-2)^2}\\
|AB|=\sqrt{(2+m)^2+(m-1)^2}\\
|AB|=\sqrt{4+4m+m^2+m^2-2m+1}\\
|AB|=\sqrt{2m^2+2m+5}\\
f(m)=2m^2+2m+5\\
p=\frac{-2}{4}=-0,5\\\)

dla m=-0,5 odległość będzie najmniejsza
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ