Równanie okręgu stycznego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Równanie okręgu stycznego

Post autor: avleyi »

Napisz równanie okręgu stycznego do obu osi układu współrzędnych i przechodzącego przez punkt A. Rozważ wszystkie przypadki.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równanie okręgu stycznego

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 30 maja 2022, 17:15 Napisz równanie okręgu stycznego do obu osi układu współrzędnych i przechodzącego przez punkt A. Rozważ wszystkie przypadki.
Punkt A jest dowolny?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Równanie okręgu stycznego

Post autor: avleyi »

A (-4,2) taki jest punkt
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równanie okręgu stycznego

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 05 cze 2022, 19:06 A (-4,2) taki jest punkt
Jeżeli okrąg jest styczny do obu osi układu oraz przechodzi przez punkt z II ćwiartki, to jego środek jest w punkcie S(-r,r) (również II ćwiartka), gdzie r jest jego promieniem

\((x-a)^2+(y-b)^2=r^2\\
(-4+r)^2+(2-r)^2=r^2\\
16-8r+r^2+4-4r+r^2=r^2\\
r^2-12r+20=0\\
r=10\;\;\;r=2\\
(x+10)^2+(y-10)^2=100\\
(x+2)^2+(y-2)^2=4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równanie okręgu stycznego

Post autor: eresh »

zadanie.png
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ