Oblicz sumę

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Oblicz sumę

Post autor: avleyi »

Oblicz sumę:
\( 8^2 - 10^2 + 12^2 - 14^2 + 16^2 - 18^2 + ... + 2012^2 - 2014^2\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Oblicz sumę

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 30 maja 2022, 17:04 Oblicz sumę:
\( 8^2 - 10^2 + 12^2 - 14^2 + 16^2 - 18^2 + ... + 2012^2 - 2014^2\)
\(8^2 - 10^2 + 12^2 - 14^2 + 16^2 - 18^2 + ... + 2012^2 - 2014^2=\\
(8-10)(8+10)+(12-14)(12+14)+(16-18)(16+18)+...+(2012-2014)(2012+2014)=\\
-2(18+26+34+...+4026)=-2\cdot\frac{18+4026}{2}\cdot 502=-2030088
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ