Wyznacz rozwiązania równania, trygonometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wyznacz rozwiązania równania, trygonometria

Post autor: avleyi »

Wyznacz wszystkie rozwiązania równania \( \sin2x = 2\cos x \) spełniające warunek \( x^2 - 4x - 32 < 0 \)

Jak to rozwiązać i co będzie w klamrze z warunkami?
Ostatnio zmieniony 30 maja 2022, 21:10 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \sin, \cos
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wyznacz rozwiązania równania, trygonometria

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 30 maja 2022, 17:02 Wyznacz wszystkie rozwiązania równania \( sin2x = 2cosx \) spełniające warunek \( x^2 - 4x - 32 < 0 \)

Jak to rozwiązać i co będzie w klamrze z warunkami?


\(\sin 2x=2\cos x\\
2\sin x\cos x-2\cos x=0\\
2\cos x(\sin x-1)=0\\
\cos x=0\;\;\;\vee\;\;\;\sin x=1\\
x\in \{\frac{k\pi}{2},\frac{\pi}{2}+2k\pi\} \\\)

wystarczy wybrać te rozwiązania, które wpadają do zbioru rozwiązań nierówności kwadratowej
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Wyznacz rozwiązania równania, trygonometria

Post autor: avleyi »

gdy zbior rozw nierownosci kwadratowej wyszedl \(\langle-4,8\rangle\) co robic dalej? jak sprawdzic ktore rozw maja do niego wpasc
Ostatnio zmieniony 03 cze 2022, 21:32 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; w kodzie \langle \rangle
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Wyznacz rozwiązania równania, trygonometria

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 03 cze 2022, 16:30 gdy zbior rozw nierownosci kwadratowej wyszedl <-4,8> co robic dalej? jak sprawdzic ktore rozw maja do niego wpasc
eresh pisze: 30 maja 2022, 17:43 \(x\in \{\frac{k\pi}{2},\frac{\pi}{2}+2k\pi\} \\\)
Zatem
  1. \(-4\le \frac{k\pi}{2}\le8\\
    -{8\over\pi}\le k\le{16\over\pi}\\
    -2,5<k<5,1\)
    i do wzoru \(x=\frac{k\pi}{2}\) trzeba podstawić
    \(k=-2,-1,0,1,2,3,4,5\\\)
  2. \(-4\le \frac{\pi}{2}+2k\pi\le8\\
    -{8\over\pi}-1\le k\le{16\over\pi}-1\\
    -0,8<k<1,02\)
    i do wzoru \(x=\frac{\pi}{2}+2k\pi\) trzeba wstawić
    \(k=0;1\\\)
    Uwaga: rozwiązania te pokryją się z niektórymi z 1.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ