Wielomian
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Wielomian
możliwe pierwiastki wielomianu: \(1,-1,p,-p\)
\(W(1)=1-8+p\\
1-8+p=0\\
p=7\in\text{Prim}\)
\(W(-1)=-1+8+p\\
-1+8+p=0\\
p=-7\notin\text{Prim}\)
\(W(p)=p^3-8p+p\\
p^3-7p=0\\
p(p^2-7)=0\\
p=0\notin\text{Prim}\;\;\vee\;\;p=\pm\sqrt{7}\notin\text{Prim}\)
\(W(-p)=-p^3+8p+p\\
-p^3+9p=0\\
-p(p^2-9)=0\\
p=0\notin\text{Prim}\\
p=-3\notin\text{Prim}\\
p=3\in\text{Prim}\)
\(p\in\{7,3\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3550
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: Wielomian
Albo:
\(W(x) =0\iff x(8-x^2)= p\)
Wobec pierwszeństwa liczby \(p\) i całkowitości \(x\) warunkiem koniecznym jest:
\(x=1\vee x=-1\vee 8-x^2=1\vee 8-x^2=-1\)
Do sprawdzenia:
\(p=7\vee p=-7\vee( p=\sqrt7\vee p=-\sqrt7)\vee(p=3\vee p=-3)\)
i zostaną wskazane przez eresh
Pozdrawiam
\(W(x) =0\iff x(8-x^2)= p\)
Wobec pierwszeństwa liczby \(p\) i całkowitości \(x\) warunkiem koniecznym jest:
\(x=1\vee x=-1\vee 8-x^2=1\vee 8-x^2=-1\)
Do sprawdzenia:
\(p=7\vee p=-7\vee( p=\sqrt7\vee p=-\sqrt7)\vee(p=3\vee p=-3)\)
i zostaną wskazane przez eresh
Pozdrawiam
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć: