Kombinatoryka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Kombinatoryka

Post autor: avleyi »

Piętnaście osób, wśród których są osoby O1 i O2, ustawia się w szeregu. Wobec tego liczba takich ustawień, w których osoby O1 i O2:
a. będą stały obok siebie jest równa \(14!\)
b. będą stały obok siebie jest równa \( 14! \cdot 2 \)
c. nie będą stały obok siebie jest równa \( 14! \cdot 13 \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Kombinatoryka

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 30 maja 2022, 16:53 Piętnaście osób, wśród których są osoby O1 i O2, ustawia się w szeregu. Wobec tego liczba takich ustawień, w których osoby O1 i O2:
a. będą stały obok siebie jest równa \(14!\)
b. będą stały obok siebie jest równa \( 14! \cdot 2 \)
c. nie będą stały obok siebie jest równa \( 14! \cdot 13 \)
2 wybrane osoby mogą stanąć obok siebie na dwa sposoby (\(O_1O_2\) lub \(O_2O_1\))
jeżeli potraktujemy te dwie osoby jako jeden element, to wszystkich ustawień jest 14!
czyli możliwości jest \(2\cdot 14!\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ