Oblicz prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alinaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 01 kwie 2021, 17:54
Podziękowania: 29 razy
Płeć:

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: alinaaa »

Są 4 urny:
w I jest 24 kul białych i 8 czarnych
w II jest 6 kul białych i 24 czarnych
w II jest 7 kul białych i 4 czarne
w IV jest 5 kul białych i 23 czarne
Wylosowano kulę białą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że pochodzi"
a) z urny I?
b) z urny IV?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

alinaaa pisze: 27 maja 2022, 14:08 Są 4 urny:
w I jest 24 kul białych i 8 czarnych
w II jest 6 kul białych i 24 czarnych
w II jest 7 kul białych i 4 czarne
w IV jest 5 kul białych i 23 czarne
Wylosowano kulę białą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że pochodzi"
a) z urny I?
b) z urny IV?
zakładam, że urny losujemy z takim samym prawdopodobieństwem

\(P(A)=0,25\cdot \frac{24}{32}+0,25\cdot \frac{6}{30}+0,25\cdot\frac{7}{11}+0,25\cdot\frac{5}{28}\\
P(I|A)=\frac{P(I\cap A)}{P(A)}=\frac{0,25\cdot\frac{24}{32}}{P(A)}\\
P(IV|A)=\frac{P(IV\cap A)}{P(A)}=\frac{0,25\cdot \frac{5}{28}}{P(A)}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ