V próbna matura 2010 z zadania.info - rozszerzenie

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

Liczba punktów - poziom rozszerzony

0-10
0
Brak głosów
11-15
0
Brak głosów
16-20
0
Brak głosów
21-25
1
7%
26-30
1
7%
31-35
2
13%
36-40
2
13%
41-45
6
40%
46-50
3
20%
 
Liczba głosów: 15

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

V próbna matura 2010 z zadania.info - rozszerzenie

Post autor: supergolonka »

Właśnie zamieściliśmy arkusze V próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/2349787
Do jutra (11 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info

W międzyczasie możecie natomiast podać swój orientacyjny wynik w powyższej ankiecie.

Ten temat poświęcony jest poziomowi rozszerzonemu!
Temat poziomu podstawowego
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

Zadania jak zawsze bardzo ciekawe,niektóre wręcz rewelacyjne,
bardzo trudno dzisiaj się rozwiązywało,ale myślę,że 46 pkt.będzie ( o ile nie będzie błędów rachunkowych),
nie zrobiłam 1 - zawsze z fizyki mam problemy,
pozdrawiam
i_am_an_amateur
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 mar 2010, 14:39

Post autor: i_am_an_amateur »

Czy takie zadanie jak 5 może się znaleźć na maturze?
Z tego co wiem własności prawdopodobieństwa miało nie być.
Gehenny
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 11 kwie 2010, 10:55

Post autor: Gehenny »

Przepraszam, a zadanie 4? nieskończone ciągi? Tego podobno też ma nie być na tegorocznej maturze?
bolc
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 275
Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: bolc »

Nie ma być granic ciągów. Ciągi nieskończone jak najbardziej mogą być, w zasadzie arytmetyczny i geometryczny ciąg jest nieskończony ;-). Chyba, że mamy w zadaniu podaną informację "trzy kolejne liczby tworzą ciąg" itp, ale jeśli w zadaniu nic takiego nie ma, a polecenie brzmi "oblicz sumę 100 początkowych wyrazów ciągu" to znaczy, że mamy do czynienia z ciągiem nieskończonym i takie zadania jak nr. 4 mogą jak najbardziej pojawić się na maturze.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązania - rozszerzenie

Post autor: supergolonka »

Svanar
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 31 sty 2010, 18:55

Post autor: Svanar »

W końcu złamałem to 80% :D a matura ciekawa, duże zróżnicowanie zadań, od łatwiejszych do trudnych :) przynajmniej dla mnie :)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

w rozwiązaniu zad 6 jest:
\(\ \ y_n=3x_n+2= \frac{-9n-12}{8}+2= \frac{-9n-4}{8}\)

powinno być:
\(\ \ \ y_n= \frac{-9n+4}{8}\)


w rozwiązaniu zad 10 jest:
\(\ \ \ m^2= \frac{125}{2}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ m= \frac{5 \sqrt{6} }{2}\)

powinno być:
\(m^2= \frac{125}{2}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ |m|= \frac{5 \sqrt{6} }{2} \ \ \ \Rightarrow \ \ \ m= \frac{5 \sqrt{6} }{2} \ \ \ \vee \ \ \ m=- \frac{5 \sqrt{6} }{2}\)
bolc
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 275
Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: bolc »

W zad. 10 powinno być:

\(m^2= \frac{125}{2}\)

czyli : \(m= \frac{5 \sqrt{5} }{ \sqrt{2} } \Rightarrow m= \frac{5 \sqrt{10} }{ 2}\) lub \(m=- \frac{5 \sqrt{10} }{2}\)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Poprawiłem, dzięki.
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

w zad.9) w odpowiedzi pod głównym pierwiastkiem wychodzi w/g mnie ( 3 + pierw. z 3), a nie ( 3+ 3 pierw. z 3);
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

bardzo podobało mi się zad.6),
jesteśmy przyzwyczajeni ,że trzeba liczyć pierwiastki,a tutaj wystarczyło "oszacować" jakie wartości przyjmuje wielomian
w danym przedziale i wysnuć wnioski;
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

heja pisze:w zad.9) w odpowiedzi pod głównym pierwiastkiem wychodzi w/g mnie ( 3 + pierw. z 3), a nie ( 3+ 3 pierw. z 3);
Wydaje mi się, że nie ma tam błędu, ale jak jest, to napisz, w którym rachunku.
\(\frac{\sqrt{3}}{6}\cdot \sqrt{1+\sqrt{3}}=\frac{\sqrt{3+3\sqrt{3}}}{6}\)
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

sory, pod pierwiastek zamiast 3 wzięłam pierw. z 3 - zaćmienie,
wielkie dzięki za wyjaśnienia,
tym sposobem straciłabym chyba punkt - mam nadzieję,że jeden ( te ch... rachunki);
eco
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 10 mar 2010, 21:02

6 a)

Post autor: eco »

mam mały problem ze zrozumieniem rozwiązania zad. 6 a) mógłby ktoś z dobrego serca napisać jakoś prosto skąd takie wnioski ? :) pozdrawiam
'impossible is nothing'
ODPOWIEDZ