rownia pochyla

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
semondemon
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 maja 2022, 15:54
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

rownia pochyla

Post autor: semondemon »

W pewnej chwili czasu ciało o masie m rozpoczęło poruszać się w dół równi pochyłej o kącie nachylenia α. Wspólczynnik
tarcia ciała o podłoże w czasie ruchu wyraża się następująco f(s) = fk · s, przy czym fk stała, s - długość przebytej
drogi. Oblicz długość toru ruchu przebyty przez ciało do momentu zatrzymania. Wiadomo, że w chwili rozpoczęcia
zsuwania ciało pozostawało w spoczynku.

\(ma = mgsin \alpha + mgfscos \alpha \)
\( \frac{d^2s}{dt^2} = gsin \alpha + gfscos \alpha \)

jak poradzic sobie z takim równaniem w dalszym ciagu?
semondemon
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 maja 2022, 15:54
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: rownia pochyla

Post autor: semondemon »

oczywiście tam nie powinno byc +
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 375
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: rownia pochyla

Post autor: maria19 »

Dziwne, nigdy nie spotkałam się żeby współczynnik tarcia był proporcjonalny do drogi. Najpierw trzeba rozwiązać równanie jednorodne 4
RafaCoralowa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 18 maja 2022, 15:13
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: rownia pochyla

Post autor: RafaCoralowa »

Równia pochyła z tego co pamiętam była jednym z najprostszych rzeczy jeśli chodzi o zadania z fizyki.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: rownia pochyla

Post autor: korki_fizyka »

Ale nie z równaniami różniczkowymi, to domena studiów i tam powinien znaleźć się ten problem.
Współczynnik tarcia jest stały dla danego rodzaju powierzchni.
Spoiler
idź za radą marii i naciśnij "4" ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ