Cząstka w polu magnetycznym

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
B_H
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 24 paź 2020, 03:40

Cząstka w polu magnetycznym

Post autor: B_H »

Witam :)
Mam problem z wyprowadzeniem wzoru na prędkość cząstki w polu magnetycznym, w konkretnych warunkach. Zadanie jest takie:

W jednorodnym polu magnetycznym o indukcji B krąży po okręgu cząstka materialna o masie m, obdarzona dodatnim ładunkiem q. Jeżeli w środku okręgu zakreślonego przez nią wypadkowe pole magnetyczne jest równe zero, to szybkość cząstki można przedstawić wzorem:

a) \( \frac{\mu_0 q B}{ 2 \pi m}\)
b) \( \frac{\mu_0 q^2 B}{ 2 \pi m}\)
c) \( \frac{\mu_0 q^3B}{ 4 \pi m^2}\)
d)\( \frac{\mu_0 q B}{ \pi m}\)

Należy przedstawić pełne rozwiązanie.
Próbuje wyprowadzić to z siły Lorentza jako siły dośrodkowej, ew. z prędkości kątowej w cyklotronie, ale nie dostaję odpowiedniego wyniku. Czy to dobry pomysł na wyjście od tych wzorów? Mógłby ktoś podpowiedzieć ew. z jakiej zależności należy tutaj zacząć? Z góry dziękuję za wszystkie sugestie :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Cząstka w polu magnetycznym

Post autor: korki_fizyka »

Zacznij od wzoru na indukcję w środku okręgu, prąd "jednoładunkowy" o natężeniu \(I =\frac{q}{T}=\frac{qv}{2\pi r}\).
Spoiler
c
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ