\(\sin(x+\frac{\pi}{9})-\cos(x+\frac{\pi}{9})+\cos(x-\frac{\pi}{9})=0\)
rozmieniłam ze wzorów i co dalej?
równanie trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 141
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 597 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: równanie trygonometryczne
\( \sin (x) [ 2 \sin (\frac{\pi}{9}) + \cos (\frac{\pi}{9})] + \cos (x) \sin(\frac{\pi}{9}) = 0 \)
\( \ctg (x) = -2 - \ctg(\frac{\pi}{9}) \)
\( x = \arcctg(-2 - \ctg(\frac{\pi}{9})) + k \pi \ , \ k \in Z \)
\( \ctg (x) = -2 - \ctg(\frac{\pi}{9}) \)
\( x = \arcctg(-2 - \ctg(\frac{\pi}{9})) + k \pi \ , \ k \in Z \)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 141
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 597 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: równanie trygonometryczne
Nie ogarniam. Skąd drugi wiersz i co jest w trzecim? Powinnam to wiedzieć w trzeciej klasie liceum?
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 141
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 597 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: równanie trygonometryczne
To po prostu wykorzystanie funkcji cyklometrycznych do podania dokładnej odpowiedzi.
Nie ma ich w programie liceum (chyba), więc jeszcze Ciebie nie obowiązują.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3550
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: równanie trygonometryczne
Nie ma funkcji cyklometrycznych w podstawie, ale możesz to wiedzieć
Inaczej, z wykorzystaniem tablic:
\( \ctg x = -2 - \ctg\frac{\pi}{9}\approx -2-2,747\approx-\ctg 12^\circ=\ctg\left(-{\pi\over15}\right)\)
\(x\approx -{\pi\over15} + k \pi \wedge k \in \zz\)
Pozdrawiam