szereg kryterium porównawcze

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

szereg kryterium porównawcze

Post autor: Ichigo0 »

mam szereg \(\sum\limits_{n=3}^\infty \frac{ \sqrt{n} +2}{n^2-4} \)
dlaczego jak porównujemy to do\( \frac{4 \sqrt{n}}{n^2} \) czemu do \( 4 \sqrt{n} \) a nie np.\( 2 \sqrt{n} \)
Ostatnio zmieniony 18 maja 2022, 16:50 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: szereg kryterium porównawcze

Post autor: kerajs »

Ichigo0 pisze: 18 maja 2022, 16:47 dlaczego jak porównujemy to do\( \frac{4 \sqrt{n}}{n^2} \) czemu do \( 4 \sqrt{n} \) a nie np.\( 2 \sqrt{n} \)
Może być każda z tych wartości, a także każda inna o postaci \( a\sqrt{n} \) gdzie \(a>1\). Często na wybór ''a'' wpływa chęć posiadania w ograniczającym ciągu wszystkich wyrazów (nawet tych o najmniejszych indeksach) większych od odpowiadającym im wyrazów ciągu ograniczanego. Tu: \(\sqrt{3}+2<a\sqrt{3} \ \ \So a>2,16 \)
ODPOWIEDZ