Cześć mam problem z takim zadaniem. Mam kłopot ze zrozumieniem i rozwiązaniem tego zadania, ponieważ nie widzę w jaki sposób opisać ten ruch gdy uwzględniamy że mniejszy klocek ( ten który leży na tym dużym) się ślizga ( czyli przyśpieszenie klocka na sankach jest różne od przyśpieszenia sanek ).
Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie dlaczego tak.
Dla innych przykładów rozumiem, że stosujemy po prostu 2 i 3 zasadę dynamiki do opisu ruchu. (i odpowiednie składowe wektorów jeżeli jest to np. równia pochyła), lecz tego nie rozumiem.
Obrazek zadania:
Na dużym klocku o masie M położono mały klocek o masie m. Współczynnik tarcia między
klockami wynosi k. Do dużego klocka przyłożono poziomo siłę F. Znaleźć zależność
przyspieszenia dużego klocka od siły F, przy założeniu, że nie wykazuje on tarcia o podłoże.
Proszę rozpatrzyć dwa przypadki: kiedy górny klocek porusza się razem z dolnym oraz kiedy
ślizga się "do tyłu".
Dynamika, Tarcie, klocki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 07 lis 2021, 21:22
- Podziękowania: 10 razy
- Płeć:
Dynamika, Tarcie, klocki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2022, 10:37 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: wczytałem załącznik
Powód: Poprawa wiadomości: wczytałem załącznik
-
- Expert
- Posty: 6283
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1566 razy
- Płeć:
Re: Dynamika, Tarcie, klocki
\(a =\frac{F}{M+m}\)
przy poślizgu "do tyłu": \(a> k\cdot g\)
przy poślizgu "do tyłu": \(a> k\cdot g\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 07 lis 2021, 21:22
- Podziękowania: 10 razy
- Płeć:
Re: Dynamika, Tarcie, klocki
Dlaczego nie rozpisujemy tego na 2 różne prędkości?
\(a_m \neq a_M\) -> Gdy klocek u góry zaczyna się ślizgać. ( O ile dobrze rozumiem )
\(a_m \neq a_M\) -> Gdy klocek u góry zaczyna się ślizgać. ( O ile dobrze rozumiem )
-
- Expert
- Posty: 6283
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1566 razy
- Płeć:
Re: Dynamika, Tarcie, klocki
Jakie prędkości masz na myśli?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 07 lis 2021, 21:22
- Podziękowania: 10 razy
- Płeć:
Re: Dynamika, Tarcie, klocki
W pierwszym przypadku
Klocek m (ten z góry) nie ślizga się. Czyli Siła która pcha duży klocek M (F) jest równa sile o tym samym kierunku i zwrocie, ale przyłożonej do klocka m (u góry).
W zasadzie to jest tak, że na klocek m ( góra ) działa siła bezwładności skierowana w lewo i istnieje też tarcie które działa przeciwnie czyli w prawo ( zgodnie z F ). Klocek nie ślizga się więc siła bezwładności jest mniejsza bądź równa tarciu statycznemu
\(F_b \leq T_{max}\)
Z tego wynika, że przyśpieszenia tych klocków są sobie równe. Więc faktycznie przyśpieszenie całego układu równa się.
\(a =\frac{F}{M+m}\)
Natomiast w przypadku drugim gdy klocek się ślizga
\(a_m \neq a_M\)
I teraz nie wiem jak to rozpisać. Klocek powinien na logikę ślizgać się "w tył" więc tarcie działa zgodnie z F.
Tutaj proszę o pomoc jak to właśnie rozgryźć.
Generalnie mam coś takiego, ale tego nie rozumiem i potrzebuję wyjaśnienia by sobie poradzić z podobnymi zadaniami:
\(a_m \neq a_M\)
\(T = k * m*g\)
\(m*a_m = k*m*g\)
\(a_m = k*g\)
\(a_M = \frac{F - k*m*g}{M}\)
1) W którą stronę działa tarcie (jaki ma zwrot)?
2) Dlaczego tarcie jest równe masie klocka m * jego przyśpieszenie?
3) Skąd wziął się wzór na \(a_M\)?
4) Jaka musi być siła graniczna by klocek m zaczął się ruszać?
5) Czy jesteśmy w stanie określić jaka musi być przyłożona siła F do klocka M aby klocek m z niego spadł? ( jak mocno trzeba szarpnąć klocek M )
Klocek m (ten z góry) nie ślizga się. Czyli Siła która pcha duży klocek M (F) jest równa sile o tym samym kierunku i zwrocie, ale przyłożonej do klocka m (u góry).
W zasadzie to jest tak, że na klocek m ( góra ) działa siła bezwładności skierowana w lewo i istnieje też tarcie które działa przeciwnie czyli w prawo ( zgodnie z F ). Klocek nie ślizga się więc siła bezwładności jest mniejsza bądź równa tarciu statycznemu
\(F_b \leq T_{max}\)
Z tego wynika, że przyśpieszenia tych klocków są sobie równe. Więc faktycznie przyśpieszenie całego układu równa się.
\(a =\frac{F}{M+m}\)
Natomiast w przypadku drugim gdy klocek się ślizga
\(a_m \neq a_M\)
I teraz nie wiem jak to rozpisać. Klocek powinien na logikę ślizgać się "w tył" więc tarcie działa zgodnie z F.
Tutaj proszę o pomoc jak to właśnie rozgryźć.
Generalnie mam coś takiego, ale tego nie rozumiem i potrzebuję wyjaśnienia by sobie poradzić z podobnymi zadaniami:
\(a_m \neq a_M\)
\(T = k * m*g\)
\(m*a_m = k*m*g\)
\(a_m = k*g\)
\(a_M = \frac{F - k*m*g}{M}\)
1) W którą stronę działa tarcie (jaki ma zwrot)?
2) Dlaczego tarcie jest równe masie klocka m * jego przyśpieszenie?
3) Skąd wziął się wzór na \(a_M\)?
4) Jaka musi być siła graniczna by klocek m zaczął się ruszać?
5) Czy jesteśmy w stanie określić jaka musi być przyłożona siła F do klocka M aby klocek m z niego spadł? ( jak mocno trzeba szarpnąć klocek M )
-
- Expert
- Posty: 6283
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1566 razy
- Płeć:
Re: Dynamika, Tarcie, klocki
1. Siła tarcia działa zawsze przeciwnie do ruchu ciała.SHOO pisze: ↑17 maja 2022, 10:59 [..]
Natomiast w przypadku drugim gdy klocek się ślizga
\(a_m \neq a_M\)
I teraz nie wiem jak to rozpisać. Klocek powinien na logikę ślizgać się "w tył" więc tarcie działa zgodnie z F.
Tutaj proszę o pomoc jak to właśnie rozgryźć.
Generalnie mam coś takiego, ale tego nie rozumiem i potrzebuję wyjaśnienia by sobie poradzić z podobnymi zadaniami:
\(a_m \neq a_M\)
\(T = k * m*g\)
\(m*a_m = k*m*g\)
\(a_m = k*g\)
\(a_M = \frac{F - k*m*g}{M}\)
1) W którą stronę działa tarcie (jaki ma zwrot)?
2) Dlaczego tarcie jest równe masie klocka m * jego przyśpieszenie?
3) Skąd wziął się wzór na \(a_M\)?
4) Jaka musi być siła graniczna by klocek m zaczął się ruszać?
5) Czy jesteśmy w stanie określić jaka musi być przyłożona siła F do klocka M aby klocek m z niego spadł? ( jak mocno trzeba szarpnąć klocek M )
2. To jest warunek graniczny by klocek m przesunął się po klocku M.
3. z II zasady dynamiki
4. patrz 2.
5. Wystarczy żeby się zaczął ześlizgiwać i żeby ten ruch trwał dostatecznie długo, droga = długość klocka M
przeanalizuj sobie:
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=7926
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=51836
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl