Twierdzenie kosinusów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
imsaz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 01 gru 2020, 14:28
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Twierdzenie kosinusów

Post autor: imsaz »

Cześć, mam problem z następującym zadaniem.

W pewnym trójkącie cosinus najmniejszego kąta jest równy 0,6. Długości boków są liczbami naturalnymi. Jeden z boków jest krótszy od najdłuższego boku o 8, a drugi bok o 1. Oblicz obwód tego trójkąta.

Odpowiedź w podręczniku to: 53

Przy oznaczeniu boków: x - najdłuższy bok, x-1, x-8 otrzymuję, że obwód = 3x-9

Wtedy 53 = 3x-9 -> 62 = 3x -> x = 20 \( \frac{2}{3} \) co nie jest liczbą naturalną.

Czy jest to błąd w zadaniu, czy ja gdzieś popełniam błąd?

Z góry dziękuję!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Twierdzenie kosinusów

Post autor: eresh »

imsaz pisze: 16 maja 2022, 21:48 Cześć, mam problem z następującym zadaniem.

W pewnym trójkącie cosinus najmniejszego kąta jest równy 0,6. Długości boków są liczbami naturalnymi. Jeden z boków jest krótszy od najdłuższego boku o 8, a drugi bok o 1. Oblicz obwód tego trójkąta.

Odpowiedź w podręczniku to: 53

Przy oznaczeniu boków: x - najdłuższy bok, x-1, x-8 otrzymuję, że obwód = 3x-9

Wtedy 53 = 3x-9 -> 62 = 3x -> x = 20 \( \frac{2}{3} \) co nie jest liczbą naturalną.

Czy jest to błąd w zadaniu, czy ja gdzieś popełniam błąd?

Z góry dziękuję!
błąd w zadaniu
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Twierdzenie kosinusów

Post autor: Jerry »

imsaz pisze: 16 maja 2022, 21:48 Przy oznaczeniu boków: x - najdłuższy bok, x-1, x-8
Ja bym zaczął od równania wynikającego z wzoru cosinusów
\((x-8)^2=x^2+(x-1)^2-2x(x-1)\cdot0,6\quad\wedge x\in\{9,10,11,\ldots\}\)
i wnioskował brak rozwiązań :idea:
imsaz pisze: 16 maja 2022, 21:48 ..., czy ja gdzieś popełniam błąd?
Zaczynasz rozwiązanie od przeczytania odpowiedzi :?:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ