Rozwiąż nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Rozwiąż nierówność

Post autor: avleyi »

Rozwiąż: \( \frac{|x-1|(x+3)}{x^{2}+x-2}\le x+3\)
Ostatnio zmieniony 15 maja 2022, 18:59 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Rozwiąż nierówność

Post autor: Jerry »

Dziedziną danej nierówności jest \(\rr\setminus\{-2,1\}\)
  1. Zauważmy, że dla \(x=-3\) nierówność jest spełniona
  2. dla \(x<-3\), po podzieleniu jej przez \(x+3<0\) otrzymamy
    \(\frac{-(x-1)}{(x+2)(x-1)}\ge1\\
    \frac{-1}{x+2}\ge1\quad|\cdot (x+2)\wedge (x+2)<0\\
    -1\le x+2\\
    x\ge-3\)
    co nie zachodzi w naszym przedziale określoności
  3. dla \(x>-3\) otrzymamy
    \(\frac{|x-1|}{(x+2)(x-1)}\le1\)
    • dla \(x\in(-3;-2)\cup(-2;1)\) mamy
      \(\frac{-1}{x+2}\le1\\
      \frac{x+3}{x+2}\ge0\)
      W naszym przedziale: \(x\in(-2;1)\)
    • dla \(x>1\) mamy
      \(\frac{1}{x+2}\le1\quad|\cdot (x+2)\wedge (x+1)>0\\
      x\ge-1\)
      W naszym przedziale: \(x>1\)
Zbierając odpowiedzi: \(x\in\{-3\}\cup(-2;1)\cup(1;+\infty)\)

Pozdrawiam
PS. Rachunki do sprawdzenia - liczyłem bez kartki!

[edited]
Graficzne sprawdzenie
ODPOWIEDZ