Re: Wyznacz zbior wspolrzednych, dla rownania z 1 rozw

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3531
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Wyznacz zbior wspolrzednych, dla rownania z 1 rozw

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: Wyznacz zbiór \((x,y)\) dla których równanie \(a^2+2ax-y^2+4=0\) zmiennej \(a\) ma dokładnie jedno rozwiązanie
\(\Delta(x,y)=0\iff 4x^2+4y^2-16=0\iff x^2+y^2=2^2\)
a jest to równanie okręgu o środku \((0,0)\) i promieniu \(2\)

Pozdrawiam

[edited] przepraszam, przypadkowo usunąłem pierwszy post wątku :wink:
ODPOWIEDZ