indukcja matematyczna

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bilzak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 14 maja 2022, 14:08
Podziękowania: 4 razy

indukcja matematyczna

Post autor: Bilzak »

Powołując się na indukcję matematyczną pokazać, że jeśli funkcja f : N → N spełnia warunek

f(0) = 2
f(n) = 8f(n − 1) − 7, n > 1,

to f(n) = 8n + 1, n > 0


Wyliczyłem n=0
F(0)=2 \neq 8*0+1=1

n=1

f(1) 8f(0) -7=8*2-7=9 więc 8^1+1 jest OK

Dowód
P=8(n+1)+1=8(n+1-1)+1=8(8n+1)-7=8f(n)-7=f(n+1)=L

Czy obliczenia są poprawne?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: indukcja matematyczna

Post autor: radagast »

Po co liczysz dla n=0 skoro należy sprawdzić dla n>0 ?
A dalsze obliczenia są nieczytelne i nie są poprawne (twierdzenie jest fałszywe)
Podejrzewam , że teza była taka:
\(f(n)=8^n+1\)
I wtedy to twierdzenie jest prawdziwe.
Dowód
1) dla \(n=1\)
\(L=f(1)=8f(0)-7=8 \cdot 2-7=9=8 \cdot 1+1=P\)
2) założenie indukcyjne:
Istnieje n takie że \(f(n)=8^n+1\)
teza : \(f(n+1)=8^{n+1}+1\)
Dowód: \(L=f(n+1)=8f(n)-7=8 \cdot (8^n+1)-7= 8^{n+1}+1=P\)
Bilzak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 14 maja 2022, 14:08
Podziękowania: 4 razy

Re: indukcja matematyczna

Post autor: Bilzak »

tak, nie mogłem wprowadzić prawidłowych danych tam miało być większe równe 1 i większe równe 0.
n+1 jest jako potęga.

8 do potęgi n +1 - tak miało być
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: indukcja matematyczna

Post autor: radagast »

No to sobie popraw pierwszy krok indukcyjny w moim dowodzie. Reszta jest OK.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: indukcja matematyczna

Post autor: Jerry »

Bilzak pisze: 14 maja 2022, 14:52 8 do potęgi n +1 - tak miało być
Nie miej do nas pretensji! Oczekujesz pomocy - pisz czytelnie, to znaczy w kodzie \(\LaTeX\) - link w moim podpisie...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ