Tautologia

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mika1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 14 maja 2022, 13:10
Podziękowania: 6 razy

Tautologia

Post autor: Mika1 »

Które z poniżej podanych relacji NIE SĄ tautologią

1) (p ∨ q ∨ r) ⇒ {∼ p ⇒ [(q ∨ r)∧ ∼ p]}
2) p ∨ [(∼ p ∧ q) ∨ (∼ p∧ ∼ q)]
3) [(p ⇒ q) ∨ (p ⇒ r) ∨ (p ⇒ s)] ⇒ [p ⇒ (q ∨ r ∨ s)]
4) (p ⇒ q) ⇒ [(p ∧ r) ⇒ q]
5) [(p ∨ q) ⇒ (p∨ ∼ q)] ⇒ (∼ p ∨ q)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Tautologia

Post autor: kerajs »

Wstawianie zer i jedynek naprawdę nie jest trudne. Dlaczego sama tego nie chcesz zrobić?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Tautologia

Post autor: radagast »

Pamiętam , że kiedyś , dawno temu też miałam z tym problem.
2)
Zrzut ekranu 2022-05-14 141107.png
Zrzut ekranu 2022-05-14 141107.png (6.57 KiB) Przejrzano 1788 razy
wniosek: to zdanie nie jest tautologią.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Tautologia

Post autor: radagast »

Jeśli występują trzy zdania składowe (p,q,r) to tabelka ma więcej wierszy . Np:
1)
Zrzut ekranu 2022-05-14 142901.png
Zrzut ekranu 2022-05-14 142901.png (8.32 KiB) Przejrzano 1781 razy
wypełnij sam/a .
Mika1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 14 maja 2022, 13:10
Podziękowania: 6 razy

Re: Tautologia

Post autor: Mika1 »

radagast pisze: 14 maja 2022, 14:14 Pamiętam , że kiedyś , dawno temu też miałam z tym problem.
2) Zrzut ekranu 2022-05-14 141107.png
wniosek: to zdanie nie jest tautologią.
mi w tym przykładzie wyszło że jest to tautologia
Mika1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 14 maja 2022, 13:10
Podziękowania: 6 razy

Re: Tautologia

Post autor: Mika1 »

radagast pisze: 14 maja 2022, 14:31 Jeśli występują trzy zdania składowe (p,q,r) to tabelka ma więcej wierszy . Np:
1)
Zrzut ekranu 2022-05-14 142901.png
wypełnij sam/a .
ten przykład udało mi się zrobić to też wiem że jest prawidłowy
Mika1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 14 maja 2022, 13:10
Podziękowania: 6 razy

Re: Tautologia

Post autor: Mika1 »

kerajs pisze: 14 maja 2022, 13:40 Wstawianie zer i jedynek naprawdę nie jest trudne. Dlaczego sama tego nie chcesz zrobić?
mam problem z 3 i 5 bo wychodzi mi że nie są tautologią a z tego co wiem to podobno tylko jedna nie jest tautologią i nwm co mam źle
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Tautologia

Post autor: Jerry »

Mika1 pisze: 14 maja 2022, 17:14 mam problem z 3 i 5 bo wychodzi mi że nie są tautologią ...
Mika1 pisze: 14 maja 2022, 13:21 3) [(p ⇒ q) ∨ (p ⇒ r) ∨ (p ⇒ s)] ⇒ [p ⇒ (q ∨ r ∨ s)]
Załóżmy, że to zdanie nie jest tautologią, wtedy
\(w((p\So q)\vee(p\So r)\vee (p\So s))=1\wedge w(p\So(q\vee r\vee s))=0\)
Ponieważ
\(w(p\So(q\vee r\vee s))=0\iff\begin{cases}w(p)=1\\ w(q\vee r\vee s)=0\end{cases}\iff\begin{cases}w(p)=1\\ w(q)=w( r)=w( s)=0\end{cases}\)
to
\(w((p\So q)\vee(p\So r)\vee (p\So s))=0\)
i założenie jest fałszywe!
Odp. Dane zdanie jest tautologią

Pozdrawiam
PS. Metodą \(0-1\) do rozpatrzenia 16 przypadków...
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Tautologia

Post autor: Jerry »

Mika1 pisze: 14 maja 2022, 17:14 mam problem z 3 i 5 bo wychodzi mi że nie są tautologią
Mika1 pisze: 14 maja 2022, 13:21 5) [(p ∨ q) ⇒ (p∨ ∼ q)] ⇒ (∼ p ∨ q)
Zauważmy, że dla \(\begin{cases}w(p)=1\\ w(q)=0\end{cases}\) mamy
\[[(1\vee0)\So(1\vee1)]\So(0\vee0)\\ (1\So 1)\So0\\1\So0\\0\]
Czyli nie jest to prawo logiczne

Pozdrawiam
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Tautologia

Post autor: radagast »

Mika1 pisze: 14 maja 2022, 17:12
radagast pisze: 14 maja 2022, 14:14 Pamiętam , że kiedyś , dawno temu też miałam z tym problem.
2) Zrzut ekranu 2022-05-14 141107.png
wniosek: to zdanie nie jest tautologią.
mi w tym przykładzie wyszło że jest to tautologia
Masz rację. Pomyliłam się. Powinno być tak:
Zrzut ekranu 2022-05-14 222748.png
Zrzut ekranu 2022-05-14 222748.png (7.82 KiB) Przejrzano 1560 razy
Wniosek: to zdanie jest tautologią
ODPOWIEDZ