Ile jest liczb naturalnych (0 nie liczymy) mniejszych od 1000, które są podzielne przez 3, 4 i 5?

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
FubukiMC
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 06 sty 2019, 14:26

Ile jest liczb naturalnych (0 nie liczymy) mniejszych od 1000, które są podzielne przez 3, 4 i 5?

Post autor: FubukiMC »

Ile jest liczb naturalnych (0 nie liczymy) mniejszych od 1000, które są podzielne przez 3, 4 i 5?
Zrobiłem to w ten sposób -
Liczb podzielnych przez 3 jest 1000/3 = 333
ilość liczb podzielnych przez 4 1000/4 = 250
Liczb podzielnych przez 5 = 1000/5 = 200
Pytanie, co dalej
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Ile jest liczb naturalnych (0 nie liczymy) mniejszych od 1000, które są podzielne przez 3, 4 i 5?

Post autor: eresh »

FubukiMC pisze: 10 maja 2022, 18:47 Ile jest liczb naturalnych (0 nie liczymy) mniejszych od 1000, które są podzielne przez 3, 4 i 5?
Zrobiłem to w ten sposób -
Liczb podzielnych przez 3 jest 1000/3 = 333
ilość liczb podzielnych przez 4 1000/4 = 250
Liczb podzielnych przez 5 = 1000/5 = 200
Pytanie, co dalej
podzielne przez 3,4, i 5 = podzielne przez 60
\(1000:60=16\frac{2}{3}\)
liczb takich jest 16
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
FubukiMC
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 06 sty 2019, 14:26

Re: Ile jest liczb naturalnych (0 nie liczymy) mniejszych od 1000, które są podzielne przez 3, 4 i 5?

Post autor: FubukiMC »

Mam rozumieć że 60 to pierwsza wspólna liczba podzielna przez 3,4,5? i tego przez nią dzielimy
ODPOWIEDZ