Stożek wpisany w kulę
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Stożek wpisany w kulę
W kulę wpisano stożek. Tworząca stożka jest nachylona do podstawy pod kątem 60∘. Oblicz stosunek objętości stożka do objętości kuli.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Stożek wpisany w kulę
R - promień kuli,
r- promień podstawy stożka
\(h= \frac{a \sqrt{3} }{2} \ \ \wedge \ \ \frac{2}{3} h=R \\
\frac{ \frac{1}{3} \pi r^2h }{ \frac{4}{3} \pi R^3 }=... \)
r- promień podstawy stożka
\(h= \frac{a \sqrt{3} }{2} \ \ \wedge \ \ \frac{2}{3} h=R \\
\frac{ \frac{1}{3} \pi r^2h }{ \frac{4}{3} \pi R^3 }=... \)
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Stożek wpisany w kulę
Wystarczy zauważyć, że przekrój stożka jest trójkątem równobocznym.
Spoiler
\(\frac{V_s}{V_k} =\frac{9}{32}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl