Ruch cząstki w polu magnetycznym

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Matfiztobylblad
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 maja 2022, 16:55
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Ruch cząstki w polu magnetycznym

Post autor: Matfiztobylblad »

Mam problem z zadaniem: 14.3.8. Elektron przyspieszony w polu elektrycznym pod wpływem napięcia U = 100 V wpada w jednorodne pole magnetyczne o indukcji B = 0,0012 T .Pole magne tyczne skierowane jest za płaszczyznę. Wyznacz promień zatoczonego półokręgu.
W odpowiedziach \(R= \frac{1}{B} \sqrt{ \frac{2mv}{q} }\) natomiast mi dwójka wychodzi w mianowniku. Dlaczego tak?
Ostatnio zmieniony 04 maja 2022, 21:45 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ruch cząstki w polu magnetycznym

Post autor: korki_fizyka »

Matfiztobylblad pisze: 04 maja 2022, 17:05 W odpowiedziach \(R= \frac{1}{B} \sqrt{ \frac{2mv}{q} }\) natomiast mi dwójka wychodzi w mianowniku. Dlaczego tak?
\(e U = \frac{mv^2}{2} \to v = \sqrt{\frac{2eU}{m}}\)

\(R = \frac{mv}{eB} = \frac{1}{B}\sqrt{\frac{2Um}{e}}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ