Witam wszystkich,
Nasz nauczyciel pokazał nam jakiś czas temu wzór trygonometryczny do obliczania pola trójkąta.
Zapomniałem o części i nie jestem pewien, czy jest w porządku. Szukałem tego w Google i nie mogłem znaleźć nikogo, kto by o tym mówił.
Czy ktoś zna formułę, która wygląda tak?
Powierzchnia trójkąta \(= \dfrac{k^2\cdot \sin \alpha \cdot \sin \beta}{2\sin \gamma}\)
W trójkącie, w którym \(k\) jest bokiem, kąty \(\alpha\) i \(\beta\) są kątami obok, a \(\gamma\) jest przed nim.
Pole trójkąta o 1 boku i 3 kątach
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pole trójkąta o 1 boku i 3 kątach
Ostatnio zmieniony 04 maja 2022, 16:15 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
-
- Expert
- Posty: 6284
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1551 razy
- Płeć:
Re: Pole trójkąta o 1 boku i 3 kątach
\(S =\frac{1}{2}ab\sin c\)
\(b=\frac{a\sin b}{\sin a}\), u ciebie \(a \equiv k\)
\(S = \frac{1}{2}\frac{k^2\sin b}{\sin c}{\sin a}\)
w podstawówce chyba nie ma sinusów?
\(b=\frac{a\sin b}{\sin a}\), u ciebie \(a \equiv k\)
\(S = \frac{1}{2}\frac{k^2\sin b}{\sin c}{\sin a}\)
w podstawówce chyba nie ma sinusów?
Ostatnio zmieniony 04 maja 2022, 13:37 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2988
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1306 razy
- Płeć:
Re: Pole trójkąta o 1 boku i 3 kątach
To poprawny wzór
\(P= \frac{1}{2}ab \sin \gamma = ....\)
Z tw. sinusów mam \(\frac{a}{\sin \alpha } = \frac{b}{\sin \beta } = \frac{k}{\sin \gamma } \) więc wyliczone a i b wstawiam do wzoru na pole:
\(P= \frac{1}{2}ab \sin \gamma = \frac{1}{2} \frac{k \sin \alpha }{\sin \gamma } \frac{ k \sin \beta }{\sin \gamma } \sin \gamma =\frac{k^2\sin \alpha \sin \beta }{2\sin \gamma } \)
PS
Kliknij w link
\(P= \frac{1}{2}ab \sin \gamma = ....\)
Z tw. sinusów mam \(\frac{a}{\sin \alpha } = \frac{b}{\sin \beta } = \frac{k}{\sin \gamma } \) więc wyliczone a i b wstawiam do wzoru na pole:
\(P= \frac{1}{2}ab \sin \gamma = \frac{1}{2} \frac{k \sin \alpha }{\sin \gamma } \frac{ k \sin \beta }{\sin \gamma } \sin \gamma =\frac{k^2\sin \alpha \sin \beta }{2\sin \gamma } \)
PS
Kliknij w link
-
- Expert
- Posty: 3834
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 54 razy
- Otrzymane podziękowania: 2060 razy