Potrzebne mi rozwiązanie tego zadania ponieważ szykuje się do kolokwium. Będę wdzięczny za pomocCząstka rozpoczyna ruch przyspieszony z zerową prędkością początkową. Zależność przyspieszenia od czasu przedstawia wykres:Wyznaczyć:
a)prędkość cząstki w chwilach t1 = 10s i t2 = 20s
b)średnią prędkość w czasie od t1 do t2
c)drogę przebytą przez nią po czasie t2
Fizyka - zadanie z kolokwium
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 95 razy
Fizyka - zadanie z kolokwium
Mam pewne zadanie z fizyki z którym się borykam. Oto jego treść:
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2022, 22:42 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, wczytałem powtórnie załącznik
Powód: poprawa wiadomości, wczytałem powtórnie załącznik
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Fizyka - zadanie z kolokwium
Musisz popracować nad dodawaniem rysunków: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=88539
bo z telefonu nie da się tego powiększyć w zadowalającej jakości.
a)
\(v_o = 0\)
\(v_1 = v(t=10s) = a_1\Delta t_1= 2\frac{m}{s^2} (10s - 0) = 20\frac{m}{s}\)
\(v_2 = v(t=20s)= v_1 -a_2 \Delta t_2 = 20\frac{m}{s}-3\frac{m}{s^2}(20s-15s)=5\frac{m}{s}\)
b)
\(v_{\text{śr}}=\frac{s_1+s_2}{t_2-t_1}=\frac{100m+62,5m}{10s} = 6,25\ \frac{m}{s}\)
bo z telefonu nie da się tego powiększyć w zadowalającej jakości.
a)
\(v_o = 0\)
\(v_1 = v(t=10s) = a_1\Delta t_1= 2\frac{m}{s^2} (10s - 0) = 20\frac{m}{s}\)
\(v_2 = v(t=20s)= v_1 -a_2 \Delta t_2 = 20\frac{m}{s}-3\frac{m}{s^2}(20s-15s)=5\frac{m}{s}\)
b)
\(v_{\text{śr}}=\frac{s_1+s_2}{t_2-t_1}=\frac{100m+62,5m}{10s} = 6,25\ \frac{m}{s}\)
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2022, 22:44 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Fizyka - zadanie z kolokwium
c) drogi przebytej po czasie \(t_2= 20\ s \) nie da się obliczyć, gdyż nie wiadomo co działo się później, teoretycznie bez tarcia będzie się ona poruszała dalej z szybkością \(v_2 = 5\ \frac{m}{s} \)ruchem jednostajnym więc droga będzie nieskończona
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 95 razy