P: Okrąg dotyka boków AB, BC, CD równoległoboku ABCD odpowiednio w punktach K, L i M. Udowodnij, że prosta KL przecina wysokość równoległoboku narysowanego od wierzchołka C do AB.
Wiem tylko, że linia KC przecina kąt między KL i KM, chociaż nie jestem pewien, dokąd stąd iść.
Pomoc dotycząca geometrii analitycznej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6278
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1544 razy
- Płeć:
Re: Pomoc dotycząca geometrii analitycznej
Nie wiem jaki ma to związek z geometrią analityczną ale widzę, że ten błąd jest co ro powielany.
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=29&t=92917
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=29&t=92917
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl