Punkty \(A \) i \(B \) leżą po tej samej stronie płaszczyzny \(\pi \).
Punkty \(A'\) i \(B'\) są ich rzutami na tę płaszczyznę .
Wyznaczyć kąt nachylenia prostej \(AB \)do płaszczyzny \( \pi\) jeśli:
\(|A'B'|=5\)
\(|A'A|=10\)
\(|B'B|=4\)
Wyznaczyć kąt nachylenia prostej AB do płaszczyzny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3538
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1941 razy
Re: Wyznaczyć kąt nachylenia prostej AB do płaszczyzny
Przyjmuję, że rzutowanie jest prostokątne (inaczej - zadanie niejednoznaczne)!
Narysuj trapez prostokątny o "pionowych" podstawach. Ramie pochyłe przecina prostą zawierającą drugie ramię pod kątem \(\alpha\) takim samym jak wysokość trapezu tworzy z ramieniem pochyłym, czyli \(\tg\alpha={6\over5}\) zatem \(\alpha\approx50^\circ\)
Pozdrawiam
Narysuj trapez prostokątny o "pionowych" podstawach. Ramie pochyłe przecina prostą zawierającą drugie ramię pod kątem \(\alpha\) takim samym jak wysokość trapezu tworzy z ramieniem pochyłym, czyli \(\tg\alpha={6\over5}\) zatem \(\alpha\approx50^\circ\)
Pozdrawiam
Re: Wyznaczyć kąt nachylenia prostej AB do płaszczyzny
Nie do końca rozumiem gdzie ten kąt się znajduję oraz z czego wynika liczba 6