Zadanie z średnią artytmetyczną

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pietrzok
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 09 kwie 2022, 18:42
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Zadanie z średnią artytmetyczną

Post autor: Pietrzok »

W pewnym zakładzie,w którym pracuje 30 osób,średnia płaca wynosi 3500.Po zatrudnieniu nowego pracownika średnia płac wzrosła do 3600.Oblicz ile wynoszą zarobki nowego pracownika.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zadanie z średnią artytmetyczną

Post autor: eresh »

Pietrzok pisze: 10 kwie 2022, 13:52 W pewnym zakładzie,w którym pracuje 30 osób,średnia płaca wynosi 3500.Po zatrudnieniu nowego pracownika średnia płac wzrosła do 3600.Oblicz ile wynoszą zarobki nowego pracownika.
\(\frac{x_1+x_2+...+x_{30}}{30}=3500\\
x_1+x_2+...+x_{30}=105000\)


\(\frac{x_1+x_2+...+x_{30}+x}{31}=3600\\
x_1+x_2+...+x_{30}+x=111600\\
105000+x=111600\\
x=6600\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ