Znaleźć równanie płaszczyzny równoległej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Znaleźć równanie płaszczyzny równoległej
Znaleźć równanie płaszczyzny równoległej do os Oz i przechodzącej przez punkty A(2, 3, −1),B(−1, 2, 4).
- Jerry
- Expert
- Posty: 3894
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 55 razy
- Otrzymane podziękowania: 2073 razy
Re: Znaleźć równanie płaszczyzny równoległej
Wersorem osi \(Oz\) jest \(\vec k=[0,0,1]\), \(\vec{AB}=[-3,-1,5]\).
\(\vec k\times\vec{AB}=[-1,3,0]\)
jest wektorem normalnym do szukanej płaszczyzny
\(-1\cdot(x-2)+3\cdot(y-3)+0\cdot(z+1)=0\)
Pozdrawiam
\(\vec k\times\vec{AB}=[-1,3,0]\)
jest wektorem normalnym do szukanej płaszczyzny
\(-1\cdot(x-2)+3\cdot(y-3)+0\cdot(z+1)=0\)
Pozdrawiam
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
.
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę