Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty A(2, −1, 3), B(2, 1, 3) i r ównoległej
do wektora \( \vec{a} = (3, 1, 5)\).
Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3549
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1952 razy
Re: Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej
Ponieważ
\(\vec{AB}=[0,2,0]\),
to
\(\vec{AB}\times\vec a=[10,0,-6]\)
jest wektorem normalnym do szukanej płaszczyzny:
\(10\cdot(x-2)+0\cdot(y+1)-6\cdot(z-3)=0\)
Pozdrawiam
\(\vec{AB}=[0,2,0]\),
to
\(\vec{AB}\times\vec a=[10,0,-6]\)
jest wektorem normalnym do szukanej płaszczyzny:
\(10\cdot(x-2)+0\cdot(y+1)-6\cdot(z-3)=0\)
Pozdrawiam