Współczynnik tarcia i przyśpieszenie liniowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Duti
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 08 kwie 2022, 18:52
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Współczynnik tarcia i przyśpieszenie liniowe

Post autor: Duti »

Mam problem zadaniem o następującej treści był bym wdzięczny za pomoc

Na brzegu stołu zamocowano masę m1 =300g połączone z masą m2=500g nicią przerzuconą przez bloczek o momencie bezwładności I=2,5 *10-6 kgm2. Pierwsze ciało porusza się po powierzchni stołu pod wpływem ciężaru drugiego ciała. Obliczyć współczynnik tarcia masy m1 oraz przyśpieszenie liniowe obu mas.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Współczynnik tarcia i przyśpieszenie liniowe

Post autor: korki_fizyka »

\(a = \frac{m_2-\mu m_1}{m_1+m_2}g\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Duti
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 08 kwie 2022, 18:52
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Współczynnik tarcia i przyśpieszenie liniowe

Post autor: Duti »

W czym uwzględnić moment bezwładności ? bo właśnie z tym mam najwiekszy problem
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Współczynnik tarcia i przyśpieszenie liniowe

Post autor: korki_fizyka »

W II zasadzie dynamiki dla ruchu obrotowego. Zadania nie da się rozwiązać bez znajomości promienia lub masy bloczka.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ