zadanie optymalizacyjne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zadanie optymalizacyjne
Podwórko ma kształt trapezu równoramiennego, w którym krótsza podstawa i ramiona mają długość po \(40\) metrów. Jaką długość powinna mieć dłuższa podstawa tego trapezu, aby pole powierzchni podwórka było największe? Wyznacz to pole, a wynik podaj w arach
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: zadanie optymalizacyjne
Kąt (z I ćwiartki) między dłuższą podstawą a ramieniem oznaczam przez x, więc
\(P(x)=40^2(\sin x +\sin x \cos x) \)
Największe pole ma trapez o dłuższej podstawie równej 80.
\(P(x)=40^2(\sin x +\sin x \cos x) \)
Największe pole ma trapez o dłuższej podstawie równej 80.
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: zadanie optymalizacyjne
Skoro równoramienny to podstawa równa jest 40 +2x,
a pole \(P(x) =(40-x)\sqrt{40^2-x^2}\)
pochodne liczyć umiesz powinieneś
więc gdy licznik pochodnej przyrównasz do zera, to otrzymasz x = 20 m więc dłuższa podstawa ma 80 m,
natomiast pole\( P \approx 2078,5\ m^2\).
Przelicznika na ary poszukaj w internecie.
a pole \(P(x) =(40-x)\sqrt{40^2-x^2}\)
pochodne liczyć umiesz powinieneś
więc gdy licznik pochodnej przyrównasz do zera, to otrzymasz x = 20 m więc dłuższa podstawa ma 80 m,
natomiast pole\( P \approx 2078,5\ m^2\).
Przelicznika na ary poszukaj w internecie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl