Jestem zmuszony kolejny raz was poprosić o pomoc. Mam zadanie z kombinatoryki o następującej treści:
W pewnej grze telewizyjnej uczestnik losuje 3 liczby spośród 20 liczb 1, 2,···, 20 bez zwrotu wylosowanej liczby. Iloma sposobami można to zrobić, jeżeli kolejność wylosowanych liczb a) nie odgrywa roli, b) jest istotna. Czy w tym zadaniu chodzi o to aby zastosować jednocześnie 2 własności z kombinatoryki. Mam tu na myśli(permutacja bez powtórzeń gdzie kolejność elementów jest istotna i wzór na kombinacje)?
Zadanie z kombinacji - rachunek prawdopodobieństwa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 95 razy
-
- Guru
- Posty: 17551
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z kombinacji - rachunek prawdopodobieństwa
a) \( { 20\choose 3} = \frac{20 \cdot 19 \cdot 18}{6} =1140\)
b) \(20 \cdot 19 \cdot 18=6840\)
b) \(20 \cdot 19 \cdot 18=6840\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 95 razy
Re: Zadanie z kombinacji - rachunek prawdopodobieństwa
Przepraszam ale mam pytanie. Czy do podpunktu b zastosowałaś wzór na permutacje bez powtórzeń?
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 95 razy
Re: Zadanie z kombinacji - rachunek prawdopodobieństwa
Hej. Pytam poważnie. Na co wzór zastosowałaś do b?
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Zadanie z kombinacji - rachunek prawdopodobieństwa
Zad.b)
Masz tu kombinacje trzech elementów z dwudziestu(bez powtórzeń),a dla tych kombinacji stosujesz permutacje(czyli porządkowanie dla każdej trójki).
\(C_{20}^3\cdot P_3=\frac{20!}{3!\cdot 17!}\cdot3!=20\cdot19\cdot18\)
Masz tu kombinacje trzech elementów z dwudziestu(bez powtórzeń),a dla tych kombinacji stosujesz permutacje(czyli porządkowanie dla każdej trójki).
\(C_{20}^3\cdot P_3=\frac{20!}{3!\cdot 17!}\cdot3!=20\cdot19\cdot18\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.