Pytanie o radiany
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 28 mar 2022, 16:22
- Płeć:
Pytanie o radiany
Czy długość promienia okręgów zależy od ilości radianów dla każdego okręgu? Jeśli tak, dlaczego i jak to działa? Jeśli tak nie jest, dlaczego i jak to działa? Co jeśli promień wynosi 0? Jaki wpływ miałoby to na liczbę radianów?
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Pytanie o radiany
Miara w radianach to stosunek długości łuku wyciętego przez dany kąt z okręgu o promieniu r.
Nie zależy ona od promienia (im większy promień, tym dłuższy łuk, więc stosunek jest stały), aczkolwiek promień równy zero nie wchodzi w rachubę. Nie ma okręgu, nie ma łuku.
\[x\,\text{[rad]}=\frac{l}{r}\]
Nie zależy ona od promienia (im większy promień, tym dłuższy łuk, więc stosunek jest stały), aczkolwiek promień równy zero nie wchodzi w rachubę. Nie ma okręgu, nie ma łuku.
\[x\,\text{[rad]}=\frac{l}{r}\]
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Pytanie o radiany
Na tak postawione pytanie jest tylko jedna odpowiedź: "ilość radianów" dla każdego okręgu jest taka sama i nie zależy od promienia tego okręgu. Wynosi po prostu \(2\pi \).cokashi232 pisze: ↑28 mar 2022, 16:26 Czy długość promienia okręgów zależy od ilości radianów dla każdego okręgu?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl