Ehh proszę o szybką pomoc w tych zadaniach=( jestem słaba w te klocki ;d.
Zadanie 1.
Powierzchnia boczna stożka jest wycinkiem koła o promieniu 6 cm i kącie środklowym równym 120 stopni.
Oblicz pole powierzchni i objętość stożka.
Zadanie 2.
Jaka jest masa mosiężnego walca , którego średnica podstawy ma 20cm a wysokość 40cm ?
Jeśli gęstość mosiądzu wynosi 8,4 g/cm3.
wzór na gęstość - d=m/v
Pozdrawiam .
walec i stożek proszę o pomoc: )
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
l=6cm
\(\frac{120^o}{360^o}=\frac{1}{3}\\P_b=\frac{1}{3}\pi\ l^2\\P_b=\frac{1}{3}\pi\cdot6^2=12\pi\ cm^2\\2\pi\ r=\frac{1}{3}\cdot2\pi\ l\\r=\frac{1}{3}l\\r=2cm\\P_p=\pi\ r^2\\P_p=\pi\cdot2^2=4\pi\ cm^2\\P_c=12\pi+4\pi=16\pi\ cm^2\)
\(H^2+r^2=l^2\\H^2+2^2=6^2\\H^2=36-4\\H^2=32\\H=4\sqrt{2}cm\\V=\frac{1}{3}\pi\ r^2H\\V=\frac{1}{3}\pi\cdot2^2\cdot4\sqrt{2}=\frac{16\sqrt{2}}{3}\pi\ cm^3\)
l=6cm
\(\frac{120^o}{360^o}=\frac{1}{3}\\P_b=\frac{1}{3}\pi\ l^2\\P_b=\frac{1}{3}\pi\cdot6^2=12\pi\ cm^2\\2\pi\ r=\frac{1}{3}\cdot2\pi\ l\\r=\frac{1}{3}l\\r=2cm\\P_p=\pi\ r^2\\P_p=\pi\cdot2^2=4\pi\ cm^2\\P_c=12\pi+4\pi=16\pi\ cm^2\)
\(H^2+r^2=l^2\\H^2+2^2=6^2\\H^2=36-4\\H^2=32\\H=4\sqrt{2}cm\\V=\frac{1}{3}\pi\ r^2H\\V=\frac{1}{3}\pi\cdot2^2\cdot4\sqrt{2}=\frac{16\sqrt{2}}{3}\pi\ cm^3\)