Stosunek wielkości
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 07 kwie 2010, 21:21
Stosunek wielkości
.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2010, 17:30 przez ciekawska47, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
zadanie 2
masa cyny w nowym stopie
\(m=45,5 \cdot 65 \frac{5}{7} \cdot \frac{1}{100}=29,9kg\)
zawartość cyny w stopach pierwszym i drugim
\(c_1= \frac{3}{3+2}= \frac{3}{5}
c_2= \frac{2}{2+1}= \frac{2}{3}\)
obliczenie mas stopów
x - masa pierwszego stopu
y - masa drugiego stopu zasobniejszego w cynę
\(\begin{cases}
\frac{3}{5}x+ \frac{2}{3}y= \frac{299}{10}
x+y= \frac{455}{10}
\end{cases}
\begin{cases}
18x+20y=897
10x+10y=455
\end{cases}
\begin{cases}
18x+20y=897
-18x-18y=-819
\end{cases}
2y=78
y=39kg
x=6,5kg\)
masa cyny w nowym stopie
\(m=45,5 \cdot 65 \frac{5}{7} \cdot \frac{1}{100}=29,9kg\)
zawartość cyny w stopach pierwszym i drugim
\(c_1= \frac{3}{3+2}= \frac{3}{5}
c_2= \frac{2}{2+1}= \frac{2}{3}\)
obliczenie mas stopów
x - masa pierwszego stopu
y - masa drugiego stopu zasobniejszego w cynę
\(\begin{cases}
\frac{3}{5}x+ \frac{2}{3}y= \frac{299}{10}
x+y= \frac{455}{10}
\end{cases}
\begin{cases}
18x+20y=897
10x+10y=455
\end{cases}
\begin{cases}
18x+20y=897
-18x-18y=-819
\end{cases}
2y=78
y=39kg
x=6,5kg\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
zadanie 5
p i q - przekątne rombu
a - bok rombu
a=20cm
\(4p=3q
a^2=(2p)^2+(1,5q)^2
400=4p^2+2,25q^2
\begin{cases}
4p=3q \Rightarrow p= \frac{3q}{4}
400=4p^2+2,25q^2
\end{cases}
400= 2,25q^2+2,25q^2=4,5q^2
q= \sqrt{ \frac{4000}{45} }= \frac{ 20\sqrt{2} }{3}cm
p=\frac{ 60\sqrt{2} }{12}=5 \sqrt{2} cm
P= \frac{pq}{2}= \frac{100}{3}=33 \frac{1}{3}cm^2\)
p i q - przekątne rombu
a - bok rombu
a=20cm
\(4p=3q
a^2=(2p)^2+(1,5q)^2
400=4p^2+2,25q^2
\begin{cases}
4p=3q \Rightarrow p= \frac{3q}{4}
400=4p^2+2,25q^2
\end{cases}
400= 2,25q^2+2,25q^2=4,5q^2
q= \sqrt{ \frac{4000}{45} }= \frac{ 20\sqrt{2} }{3}cm
p=\frac{ 60\sqrt{2} }{12}=5 \sqrt{2} cm
P= \frac{pq}{2}= \frac{100}{3}=33 \frac{1}{3}cm^2\)