Cyfry 0,1,2,...,9 ustawiamy losowo. Na ile sposobów można je ustawić ? Na ile sposobów
można je ustawić , jeśli
a) między 0 i 9 stoją dokładnie 4 cyfry
b) 1,2,3,4 będą stały obok siebie.
Kombinatoryka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Kombinatoryka
0 _ _ _ _ 9 _ _ _ _
_ 0 _ _ _ _ 9 _ _ _
_ _ 0 _ _ _ _ 9 _ _
_ _ _ 0 _ _ _ _ 9 _
_ _ _ _ 0 _ _ _ _ 9
\(5 \cdot 8\cdot 7\cdot 6\cdot 5\cdot 4\cdot 3\cdot 2\cdot 1\cdot 2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Kombinatoryka
\(4!\cdot 7\cdot 6!\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1939 razy
Re: Kombinatoryka
Te cyfry można ustawić na \(10!\) sposobów.
a) \(5\cdot 2!\cdot 8!\), bo wybieram miejsca dla \(0,\ 9\) (1. i 6., 2. i 7., ...5. i 10.), wstawiam je tam i permutuję pozostałe na pozostałych miejscach
b) \(4!\cdot (1+6)!\), bo przyjmuję, że \(1,2,3,4\) stoją obok siebie w dowolnym porządku, "sklejam je" i permutuję "sklejkę" z pozostałymi cyframi
Pozdrawiam
a) \(5\cdot 2!\cdot 8!\), bo wybieram miejsca dla \(0,\ 9\) (1. i 6., 2. i 7., ...5. i 10.), wstawiam je tam i permutuję pozostałe na pozostałych miejscach
b) \(4!\cdot (1+6)!\), bo przyjmuję, że \(1,2,3,4\) stoją obok siebie w dowolnym porządku, "sklejam je" i permutuję "sklejkę" z pozostałymi cyframi
Pozdrawiam