równanie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

równanie

Post autor: Pawm32 »

\( \frac{n \cdot \lambda_2}{ \sqrt{d^2-n^2 \cdot\lambda_2 } } - \frac{n \cdot \lambda_1}{ \sqrt{d^2-n^2 \cdot\lambda_1 } }=5 \cdot 10^{-4}\)

dane:
\(\lambda_2=5,896 \cdot 10^{-7},\\
d=10^{-5},\\
\lambda_1=5,89 \cdot 10^{-7}\)

musze wyliczyć z tą n, będzie gdzieś chyba gdzieś miedzy 7 a 8, ale nie umiem uzależnić tego całkowicie od n (doprowadzić do n=...)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: równanie

Post autor: panb »

Spróbuj podzielić licznik i mianownik każdego z ułamków przez n, a potem dla wygody oznacz d/n=x. Powinno się dać wyznaczyć n.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: równanie

Post autor: korki_fizyka »

Dokładna wartość to \(n \ge 7\), możesz to sprawdzić na piechotę podstawiając dane lub w sposób przybliżony:
https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... 04#p347704
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ