siatka dyfrakcyjna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
siatka dyfrakcyjna
Na siatkę dyfrakcyjną, na której nacięto 100 rys na 1 mm, pada światło z lampy sodowej. Dla którego rzędu widma jesteśmy w stanie zobaczyć na ekranie umieszczonym w odległości l=1m od siatki, że jasny prążek składa się z dwóch odrębnych linii? Zakładamy, że jesteśmy w stanie odróżnić jako oddzielne dwie linie odległe od siebie o 0,5mm. Długość fal emitowanych przez sód\( \lambda_1= 5,890 \cdot 10^{-7}m,\) \(\lambda_2 = 5,896 \cdot 10^{-7}m.\)
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: siatka dyfrakcyjna
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: siatka dyfrakcyjna
pewnie ja nie rozumiem, ale chyba mam policzyć n(rząd) a tam jest coś o kącie 0 i rozdzielczości? nic o rzędach.
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: siatka dyfrakcyjna
Stosując przybliżenie
\(\sin\alpha \approx \tg\alpha\)
popełniamy błąd rzędu ok. 10 % dla \(\alpha \approx 25^o \)
wtedy
\(\frac{n\lambda}{d} \approx \frac{x}{L}\)
oraz
\(\Delta x =\frac{nL}{d}(\lambda_2 -\lambda_1)> 0,5\ mm\)
\(\sin\alpha \approx \tg\alpha\)
popełniamy błąd rzędu ok. 10 % dla \(\alpha \approx 25^o \)
wtedy
\(\frac{n\lambda}{d} \approx \frac{x}{L}\)
oraz
\(\Delta x =\frac{nL}{d}(\lambda_2 -\lambda_1)> 0,5\ mm\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: siatka dyfrakcyjna
A w ogóle to zadanie ktoś układał bez znajomości się na rzeczy (czytaj od czapy). W spektroskopie widma obserwuje się w 1 rzędzie ugięcia, bo tylko ten rząd nie nakłada się na pozostałe. Problem powinien być postawiony na odwrót: siatkę o jakiej rozdzielczości należy dobrać, aby w widmie pierwszego rzędu rozróżnić dublet sodu D2?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl