Okrąg wpisany w trójkąt i punkty styczności.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Okrąg wpisany w trójkąt i punkty styczności.
W kartezjańskim układzie współrzędnych \((x,y)\) punkt \(A=(9,12)\) jest wierzchołkiem trójkąta \(ABC\). Prosta \(k\) o równaniu \(y= \frac{1}{2}x\) zawiera dwusieczną kąta \(ABC\) tego trójkąta. Okrąg o równaniu \( (x-8)^2+(y-4)^2=16\) jest wpisany w ten trójkąt. Oblicz współrzędne punktu styczności prostej przechodzącej przez wierzchołki \(B\) i \(C\) tego trójkąta z okręgiem \(O\).
Ostatnio zmieniony 22 mar 2022, 10:16 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Expert
- Posty: 3800
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 53 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Re: Okrąg wpisany w trójkąt i punkty styczności.
Zrób schludny rysunek. Niech prosta \(l\) zawiera bok\(\overline{AB}\) ( z rysunku: nie jest pionowa!), wtedy
\(l: y=m(x-9)+12\wedge m\in\rr\).
Aby była styczną do danego okręgu, musi
\(\frac{|m(8-9)-4+12|}{\sqrt{m^a+(-1)^2}}=4\iff (m={4\over3}\vee m=-{12\over5})\).
Rysunek wyklucza \(m=-{12\over5}\), zatem
\(B:\begin{cases}y={1\over2}x\\y={4\over3}x\end{cases}\So B(0,0)\)
Dany okrąg jest styczny do osi \(ox\) i \(B\) do niej należy, czyli \(\overline{BC}\) zawiera się w \(y=0\). Pozostaje przeczytać:
Odp. Punkt styczności ma współrzędne \((8,0)\)
Pozdrawiam
\(l: y=m(x-9)+12\wedge m\in\rr\).
Aby była styczną do danego okręgu, musi
\(\frac{|m(8-9)-4+12|}{\sqrt{m^a+(-1)^2}}=4\iff (m={4\over3}\vee m=-{12\over5})\).
Rysunek wyklucza \(m=-{12\over5}\), zatem
\(B:\begin{cases}y={1\over2}x\\y={4\over3}x\end{cases}\So B(0,0)\)
Dany okrąg jest styczny do osi \(ox\) i \(B\) do niej należy, czyli \(\overline{BC}\) zawiera się w \(y=0\). Pozostaje przeczytać:
Odp. Punkt styczności ma współrzędne \((8,0)\)
Pozdrawiam