Trapez wpisany w okrąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szolimmil
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 06 sty 2022, 21:15
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Trapez wpisany w okrąg

Post autor: szolimmil »

Trapez ABCD jest wpisany w okrąg o równaniu \(x^2+y^2-38x+22y-96=0\). Wierzchołek A trapezu ma obie współrzędne ujemne a odcinek AB jest dłuższą podstawą trapezu. Przekątna AC zawarta jest w prostej y=x. Oblicz sinus kąta ABC.

Zrobione na razie tyle:

\(R= 17\sqrt{2} ; S(19,-11); A(-4,-4); C(12,12);
|AC|= 16\sqrt{2}
\)


i ślepy jestem...
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3894
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 2073 razy

Re: Trapez wpisany w okrąg

Post autor: Jerry »

To masz wszystko do wzoru sinusów \({|AC|\over \sin\beta}=2R\) :idea:

Pozdrawiam
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę 👍.
szolimmil
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 06 sty 2022, 21:15
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Trapez wpisany w okrąg

Post autor: szolimmil »

Dziękuję :oops:
ODPOWIEDZ