Rozwiąż równanie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Zibi123 »

Rozwiąż równanie. \( \cos 2x+5x=3\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: Jerry »

Funkcja \(y=f(x)= \cos 2x+5x-3\) określona dla \(x\in\rr\) jest rosnąca (\(f'(x)=-2\sin2x+5>0\)) oraz \(\begin{cases}f(0)<0\\f({\pi\over2})>0\end{cases}\). Zatem na mocy własności Darboux
\[\exists_{x_0\in(0;{\pi\over2})}\ f(x_0)=0\]
Technikami przybliżonymi (nie wiem jakie preferujecie na ćwikach) : jedynym rozwiązaniem danego równania jest \(x_0\approx 0,488\)

Pozdrawiam

[edited] Obrazek
ODPOWIEDZ