Wykaż, że jeśli ciąg (b_n) jest ciągiem arytmetycznym , to ciąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TomaszSy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 04 sty 2020, 18:58
Podziękowania: 40 razy

Wykaż, że jeśli ciąg (b_n) jest ciągiem arytmetycznym , to ciąg

Post autor: TomaszSy »

Wykaż, że jeśli ciąg \((b_n) \)jest ciągiem arytmetycznym , to ciąg \((c_n)\) o wyrazie ogólnym \(c_n=3b_n-2\) jest również ciągiem arytmetycznym.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3538
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1943 razy

Re: Wykaż, że jeśli ciąg (b_n) jest ciągiem arytmetycznym , to ciąg

Post autor: Jerry »

Ponieważ
\(b_{n+1}-b_n=r_b\),
to
\(c_{n+1}-c_n=(3b_{n+1}-2)-(3b_n-2)=3r_b=const=r_c\),
czyli \((c_n)CA\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ