Dowód, trapez prostokątny.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Dowód, trapez prostokątny.

Post autor: Januszgolenia »

W trapez prostokątny wpisano koło o promieniu r. Wykaż, że jeśli kąt ostry trapezu ma \(45^0\), to pole trapezu wynosi \(r^2 \sqrt{8}\).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Dowód, trapez prostokątny.

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 06 mar 2022, 16:39 W trapez prostokątny wpisano koło o promieniu r. Wykaż, że jeśli kąt ostry trapezu ma \(45^0\), to pole trapezu wynosi \(r^2 \sqrt{8}\).

ABCD- dany trapez
\(|CD|=h=2r\)
\(|\angle ABC|=45^{\circ}\\
|CE|=|EB|=2r\\
|CB|=2r\sqrt{2}
\)

w trapez można wpisać okrąg, więc
\(|AB|+|DC|=|DA|+|BC|\\
|AB|+|DC|=2r+2r\sqrt{2}\\
|AB|+|DC|=2r(1+\sqrt{2})\)


\(P=\frac{|AB|+|DC|}{2}h\\
P=\frac{2r(1+\sqrt{2})}{2}\cdot 2r\\
P=2r^2+2r^2\sqrt{2}\)


PS. Pewnie zadanie pochodzi ze zbioru Pazdro...
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Dowód, trapez prostokątny.

Post autor: Januszgolenia »

Tak z Pazdr.....
Mnie też tak wyszło.
ODPOWIEDZ