Geometria analityczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 06 mar 2022, 05:54
- Płeć:
Geometria analityczna
Biorąc pod uwagę punkt A(6,30) i punkt B(24,6). Równanie prostej AB to 4x+3y=114. Punkt (0,lambda) jest punktem na osi y takim, że 0<lambda<38. Dla wszystkich pozycji P, kąt APB jest maksymalny, gdy punkt P jest?
-
- Expert
- Posty: 6278
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1544 razy
- Płeć:
Re: Geometria analityczna
Zbadaj kiedy \(\tg(\alpha -\beta) = \frac{\tg\alpha-\tg\beta}{1+\tg\alpha\tg\beta}\) ma maksimum,
gdzie \(\tg\alpha = \frac{30-\lambda}{6}\), \(\tg\beta=\frac{6-\lambda}{24}\) są współczynnikami kierunkowymi prostych PA i PB.
gdzie \(\tg\alpha = \frac{30-\lambda}{6}\), \(\tg\beta=\frac{6-\lambda}{24}\) są współczynnikami kierunkowymi prostych PA i PB.
Spoiler
P(0,18)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl