Relacje inkluzji.

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Relacje inkluzji.

Post autor: gr4vity »

Zbadaj relacje inkluzji jeżeli prawdziwa jest równość:
Przykład 1:
\((A \bez C) \cup B=A \cup B\)

Przekształcam lewą stronę równoważnie:
\(L=(A \cap C') \cup B =(A \cup B) \cap (B \cup C')\)
Zatem skoro prawdziwa jest równość:
\((A \cup B) \cap (B \cup C')=(A \cup B)\)
To \(A \subset B \cup C'\)

Przykład 2:

\((A \cup B) \bez C=(A \bez C) \cup B\)
Narysowałem oba zbiory i wiem, że: \(B \cap C= \emptyset\)
czyli wiem, że \(B \subset C'\) ale jak to pokazać?
ODPOWIEDZ