równanie ogólne

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

równanie ogólne

Post autor: kate84 »

Wyznacz równanie ogólne oraz równanie parametryczne płaszczyzny symetralnej odcinka łączącego punkty \(P=(2,7,-5)\) oraz \(Q=(0,1,-3)\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: równanie ogólne

Post autor: kerajs »

\((2-0)(x- \frac{2+0}{2})+(7-1)(y- \frac{7+1}{2} )+(-5-(-3))(z- \frac{-5+(-3)}{2})=0 \)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: równanie ogólne

Post autor: kate84 »

A parametryczne?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3538
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1941 razy

Re: równanie ogólne

Post autor: Jerry »

Wśród wektorów prostopadłych do \(\vec{PQ}\) są między innymi \([0,1,3],\ [1,0,1]\). Wtedy
\(p:\begin{cases}x=1+u\\y=4+t\\z=-4+3t+u\end{cases}\wedge t,u\in\rr\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ