Rownanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: Rownanie
Prostą \(k:\frac{x-2}{3}= \frac{y-1}{-2}= \frac{z+3}{5} \) rozpina wektor \([3,-2,5]\), zatem szukana prosta ma równanie \(l:\begin{cases}x=1+3t\\y=2-2t\\z=-3+5t\end{cases}\wedge t\in\rr\). Równoważnie można to zapisać: \(l:\frac{x-1}{3}= \frac{y-2}{-2}= \frac{z+3}{5} \).
Pozdrawiam
Pozdrawiam